Material, fritidsbyggnader

De mesta av vårt virke kommer från de norra skogarna i Sverige och Finland. Runtomkring vår fabrik. Träden i norra delarna av Skandinavien växer långsamt, vilket gör träet tätare, hårdare och bättre helt enkelt.

Vägg och stomme

 

Timmer, 45 mm

I sex- och åttkantiga stugor använder vi halvrunt dubbel spontat norrfuru, 45 x 145. Dubbelsponten isolerar och gör väggen stabilare

 

Timmer, 70 mm

Stommen i våra knuttimrade byggnader byggs av dubbel spontat 70 x 145 norrfuru. Dubbelsponten isolerar och gör väggen stabilare

Fönster och dörr

Alla glas vi använder vi isolerglasfönster, alltså två glas fönster.

Det finns både fast och öppningsbara fönster.  Spröjsen i stugorna är avtagbara för att man enkelt skall kunna måla spröjsen och tvätta dem.

I respektive produktblad ser du storleken på fönster och dörr. Även vilka fönster som är öppningsbara.

Fönster och dörrar levereras obehandlade för att du skall kunna färgsätta efter dina önskemål. De tillverkas på våran egen fabrik.

 

 

Fönster

Isolerglas fösnetr i alla våra stugor.

 

Dörr

Dörrar vi använder är både par- och enkeldörr. Alla par – och enkeldörrar är försedda med godkänt lås.

Isolering

Som isoleringen i bastu och grillstugorna använder vi styrolit, cellplast.

Några fördelar med cellplast är att det har en bra isoleringsförmåga och det står emot fukt. Vi använder både 30 och 50 mm tjock cellplast.

 

 

Isolering sex- och åttkantig stuga

Till både bastu och grillstuga kan golvisolering väljas till som tillval. Fördelen med isolerat golv är att det blir varmare om fötterna när man är i stugan. Golv elementen levereras färdig isolerade från fabrik om tillvalet valts till. Här använder vi 30 mm cellaplst.

 

Isolering timmerstuga

Kuttimmerstugorna levereras med 50 mm isolering till både tak och golv.

Bastulav

Laven i bastun är viktig, några väljer att ligga på laven och andra vill sitta. En lav kan vara en enkel lav som utgör sin funktion. Men för oss är laven mer än en det. Givetvis måste den vara behaglig att sitta på. Men för oss måste den vara estetiskt tilltalade. Bastu idag är mer än att tvätt sig, det är en plats att koppla av på, därför måste laven vara snygg också, estetisk formgiven. Därför har vi nördat in oss lite på lavar. Laven kan inte tillverkas av vilket träslag som helst. Vi använder gran och värmebehandlad asp. En fördel med en värmebehandlad lav är att den inte blir varm även om bastun är varm. Den doftar även underbart gott. Den är ganska mörk och ger fina kontraster. Lavar är bra att behandla regelbundet med tex paraffinolja. Hur ofta man behöver göra detta beror givetvis på hur ofta bastun används, värmen torkar ut oljan. Men ungefär 2-4 gånger per år.

 

 

Bastulav i sex- och åttkantig stuga

 i våra sex- och åttkantiga stugor är bastun laven gjord av gran men som tillval finns värmebehandlad asp.

 

Bastulav i timmerstuga

Timmerstugorna levereras alltid med värmebehandlad lav som standard.

Bastukamin och skorsten

Bastukamin och skorsten ingår i alla våra bastun. Vilken kamin det är, beror på vilken bastu du valt. Vi har räknat ut kubiken och anpassat kaminen efter bastuns behov. 

Narvi Oy i Finland är vår största leverantör. De har tillverkat kaminer i Finland i hög kvalité sedan 1937. 

 

 

Kota Luosto VS

Kota Luosto VS passar ypperligt  i de flesta av våra sex- och åttkantiga stugor på grund av dess runda form. Ett otroligt bra kamin med vattenmantel runt kaminen. Den värmer hela 30 liter varmvatten snabbt. Mer information om kamin hittar du på Narvis hemsida. Länk till Narvis hemsida

Kota Luosto VS prestanda deklaration

 

Kota Kuru 20

Kota Kuru 20 passar väldigt bra i våra timmerbastun. En snygg rostfri front och genom glasluckanser du eldflammorna dansa. Mer information om kamin hittar du på Narvis hemsida. Länk till Narvis hemsida

Kota Kuru 20 prestanda deklaration

 

Harvia M3

Harvia M3 Vedaggregat har en stilren design som fångar blickar Harvia M3 är en klassisk smakfullt designad bastuugn som är lämplig i en mindre vedeldad bastu. Harvia M3 kaminen vi i Combi Nelly 13,5.

Harvia M3 prestanda deklaration

Skorsten

Bastu skorsten från Jeremias är en bastu skorsten i rostfritt stål. Skorstenen har 10 års garanti. 

Jeremias skorsten prestanda deklaration